February 23, 2012

Zafír-szimfónia - nem csak a kékről szól!

Amikor a zafírra gondolunk, leggyakrabban egy olyan drágakő jut eszünkbe, ami varázslatos kék fényben ragyog: legyen az búzakék, kasmír, vagy pasztell kék árnyalat.
Azonban a zafírok nem csak kék színűek lehetnek! A szalmasárgától a kékeszöldön, babarózsaszínen át a fenséges lilákig, valójában a zafírok a szivárvány szinte minden árnyalatában előfordulnak.

A zafír szót önmagában a kék korundra használjuk, a többi színárnyalatot a szín megnevezésével. Pl. rózsaszín zafír, sárga zafír, stb.
Induljunk egy rövid kis túrára a zafírok színvilágában! 
Bájos rózsaszín 
Az egyik legközkedveltebb színes zafír a rózsaszínű. Akár egy finom pasztell rózsaszínre vágysz, akár egy jeges árnyalatra, vagy éppen egy mélyen vibráló fukszia színre, megtalálod a neked valót. A rózsaszín zafírok kiválóan mutatnak úgy egy ékszer közepén, mint ahogy oldalsó kövekként egy színtelen gyémánt mellett is.


A rózsaszín zafírok kitűnőségükben igen nagy versenyben állnak kissé költségesebb rokonukkal, a rózsaszín gyémántokkal.
Az ékszer készítésekor a rózsaszín zafírokat fehérarany illetve platinum foglalatba szeretjük foglalni, akár kis gyémántokkal díszítve.
Szikrázó sárga 
A sárga zafírok színpalettája igen széles; a halvány sárgától a pezsgő citromon át, a mély aranysárga árnyalatokig, amik egy cseppnyi narancsos árnyalatban ragyognak. 
A világosabb, hidegebb sárga árnyalatú köveket fehéraranyba és platinába szeretjük foglalni, míg a melegebb árnyalatúak, mint a mély aranysárgák és narancsos sárgák 18 és 22 karátos aranyban kelnek igazán életre.





A tökéletes csiszolású sárga zafírok gyakran kelnek versenyre a sárga gyémántok szépségével és brillanciájával.
Szenvedélyes lila 
A lila zafír sosem okoz csalódást. Színárnyalatuk a gazdag pompájú lilától a finom pasztell levendulán át a viola árnyalatig terjed.
Némely lila zafír meglepő színváltóságot mutat. Ezek a zafírok gyertya vagy izzó fényénél lila vagy viola színűek, míg napfényben színük kékre változik. Ezek a sokoldalú drágakövek kitűnőek nappali és esti viseletre is!
Mágikus zöld 
A zöld a zafírok egyik legritkábban előforduló árnyalata. Néhány igazán jó minőségű zöld zafír Sri Lankáról származik, bár ezek a kövek különösen ritkák. Meglepő példák találhatók a gazdag kékeszöld árnyalatokban is, de az olívazöldbe hajló sárgásabb árnyalatú kövek sokkal gyakoribbak.

Jó színnel és tisztasággal rendelkező zöld zafírok általában csak kis méretekben fordulnak elő. 10 karátnál nagyobb, jó minőségű kövek igen ritkák.
Fenséges Padparadsa 
A legritkább és legértékesebb színes zafír az úgynevezett Padparadsa zafír. Ezeknek a már-már legendásnak számító zafíroknak egy gazdag pasztell narancs színük van, egy halvány rózsaszínes beütéssel. A nyelvtörő Pasparadsa elnevezés a szingaléz "lótuszvirág" szóból ered, amelynek virága ellenállhatatlan rózsaszínes árnyalatban pompázik.
Ez az igen ritka zafír fajta leginkább Sri Lankán és a vietnami Quy Chau bányákban található meg. 
 
Pontos definíciójuk mindig is vita tárgya volt: a világ különböző kereskedői és laboratóriumai között megoszlik a vélemény ennek a színárnyalatnak a pontos meghatározásáról. Néhány kereskedő amellett érvel, hogy az elnevezést nem kellene a Sri Lankai pasztell árnyalatú zafírokra korlátozni, hanem a tanzániai Umba völgyben található tüzesebb árnyalatú pirosas narancsos köveket is oda kéne sorolni.
A Padparadsa zafírok felárral kelnek el, egy jó minőségű kék zafírt is megközelítő áron. 
Jóllehet a pontos leírás vitatott, a szépsége ezeknek a ritka drágaköveknek korántsem.
Ártatlan fehér 
A színpompás zafírok mellett sem szabad elfeledkeznünk a színtelen vagy fehér variációról. A megfelelően csiszolt fehér zafír a hűvös, tiszta vízhez hasonlítható. Habár a színtelen zafírokat gyakran használják a gyémánt helyettesítésére, ezeknek a drágaköveknek megvan a maguk bája. 
A színtelen zafírnak optikai tulajdonságai miatt (diszperzió és törésmutató) azonban nincs olyan tüze, mint egy gyémántnak. Ha megnézünk egy gyémántot természetes fényben, látjuk benne a szivárvány összes színét a fazettákon, de a fehér zafírnál csak a fehér fényt látjuk visszaverődni.
A zafírok színét a benne nyomokban megtalálható különféle ásványok határozzák meg. A kék zafír például a kék fényt veri vissza, mert a a kristály nyomokban titániumot tartalmaz. Ha a kristályban más fajta ásvány van, például króm, akkor rózsaszínű lesz.
A kémiailag tiszta zafír pedig színtelen lesz - ezek az egyik legritkábban fellelhetőek a zafírok között. 
Bársonyos kék
A kék színű zafírok a legkedveltebbek és legkeresettebbek a zafírok között. Évezredeken keresztül császárok, királyok, királynők és gyűjtők nagyra becsült kincsei voltak. Még manapság is a legismertebb és keresettebb színű drágakő.
A kék különböző árnyalataiban tündökölhetnek ezek a kövek: az egészen világos babakéktől egészen a mély királykék árnyalatig. 
Áruk leginkább attól függ attól, hogy a kövek kezeltek vagy nem, a színárnyalattól, a tisztaságától és a méretétől.
Perzselő piros - a kakukktojás 
Fentebb említettük, hogy "a zafírok a szivárvány szinte minden árnyalatában előfordulnak" - a piros eddig kimaradt a palettából.
Ez azért van így, mert azok a drágakövek, amiket  "piros zafírok"-nak hívnánk, valójában rubinok.
 
A zafír és a rubin is a korund ásványból származik, a drágakő minőségű korundokat zafíroknak nevezzük, egyetlen kivétellel: ha az piros. Ha piros, akkor már rubinnak hívjuk.
A rubin a latin "rubeus" szóból származik, ami pirosat jelent. 

No comments :